Toon Oomen

Toon speelt het liefst op akoestische instrumenten en is op zijn best als hij improviseert. Als drummer studeerde hij af aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij reisde naar West-Afrika en New Orleans om zich te verdiepen in West-Afrikaanse ritmes, en de wortels van jazz en blues. Toon speelt een groot aantal Afrikaanse percussie-instrumenten zoals djembé en sabar. Bij thuiskomst richtte hij ‘Gumbo Night, celebrating the music of New Orleans’ op; een platform waar muzikanten, New Orleans-muziek en cultuur samen komen in een maandelijkse concertavond.
Toon speelde met Michelle David & The Gospel Sessions, Beans & Fatback, bij Het Pauperparadijs, De Broeders, Peter Faber, Theatergroep Stout, en leidde vanachter het drumstel zijn eigen formaties The Eminent Stars, Gumbo Circus en Jackamo (New Orleans piano duo) op podia zoals North Sea Jazz, Lowlands festival en Oerol. Momenteel is hij actief in de improvisatiegroep ‘But What About’, en in het ‘Catching Cultures Orchestra’, een podium voor nieuwkomers en Nederlandse musici. Ook speelt hij met Jetse de Jong, een jonge piano wizard.
Toon werkt in Studio Bleiland aan eigen werk en brengt muziek uit op soundcloud. Vanuit zijn bedrijf ‘Drums and Barrels’ geeft hij percussieworkshops. Barrels – olievaten – staan voor de fascinatie om overal klank uit te halen, de wereld als één instrument. Hij is een veelzijdig slagwerkdocent en geeft op geheel eigen, intuïtieve wijze les aan allerlei leeftijden. Het gaat Toon om het verbinden met muziek. Speelsheid en ontdekken is daarbij het voertuig. Bij Buitenkunst verzorgt hij sinds 2003 workshops waarin hij deze passie kan uitleven.

Heeft eerder deze workshop(s) gegeven:

Percussietheater
Percussie-grooves
Percussiewerkplaats 2