Leon Bartelsman

Leon Bartelsman is violist, trompettist en componist. Hij houd van lyrische melodieën die tot de emotie spreken maar schuwt ook niet om zijn viool op onorthodoxe wijze te bespelen. Naast beoefenend muzikant geeft Leon graag les, zowel individueel als voor de klas.
Hij studeerde jazz viool aan ArtEZ in Arnhem, waar hij les had van onder andere Jasper Le Clercq, Angelo Verploegen en Oene van Geel. Onder Etienne Nillesen groeide zijn liefde voor vrije improvisatie, waarin hij graag speelt met wisselende samenstellingen. Zo houd Leon er ook enorm van om in duo’s intieme muziek te maken. De energie die ontstaat wanneer een groep muzikanten met elkaar in dezelfde focus zit, is iets wat Leon erg koestert. Die energie is een essentieel onderdeel van al zijn muziek. Improvisatie en compositie zijn wat Leon betreft dichte verwanten. Improvisatie noemt hij ook wel ‘instant composing’. Het is voor Leon dan ook voor de hand liggend om zo nu en dan zijn muzikale ideeën op papier te noteren, in traditionele of meer experimentele wijze.
Naast vrije improvisatie speelt Leon graag muziek uit verschillende hoeken van de wereld. Zo komen bijvoorbeeld Noorse, Hongaarse, Ierse, Cypriotische, Argentijnse en andere Latijnse volksmuziek voorbij. Ondanks dat Leon in deze stijlen niet gespecialiseerd is, spreekt deze muziek hem erg aan. Het spelen van volksmuziek is voor hem onlosmakelijk verbonden met samen spelen en veel plezier.