Renske Velthuis

Renske Velthuis speelt viool, dirigeert, geeft les, arrangeert en componeert. Zij volgde een opleiding in dansimprovisatie, daarna docent muziek. Van oudsher speelde ze allerlei stijlen wereldmuziek; Balkan, Bluegrass, Zweeds, Iers en Braziliaans. Ze geeft workshops in deze muziekstijlen, zowel zang als instrumentaal, en leidt Folkorkest Amersfoort.
Ze gaf dansles en les in muziek als agogisch middel in social work en leidde diverse koren. Door de Master Musician 3.0 aan het Utrechts Conservatorium te volgen is zij een nieuwe weg ingeslagen; verdieping in muzikale improvisatie en compositie.
Renske wijdde zich een jaar aan een compositie voor een strijktrio en onderzocht het maakproces. Dit leidde tot Vertelconcert De Tocht, met muziek, spel en animaties. Ze is geboeid door combinaties van stijl en vrijheid, structuren en het daar uitbreken en tot eigen muziek komen. Zij houdt van het vertalen van inspiratiebronnen uit de ene discipline in de andere: bijvoorbeeld beelden in muziek, of muziek in dans. En zij onderzoekt creatieve maakprocessen.