Jannemieke Caspers

Jannemieke Caspers is toneelschrijver. Ze studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht, en Writing for performance (dramaschrijven) aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Ze schrijft autonoom, in opdracht, geeft les en begeleidt andere schrijvers/regisseurs tijdens het schrijf- en repetitieproces.
Jannemieke heeft veel documentair theater geschreven. Haar uitdaging en fascinatie ligt altijd in het creëren van een nieuw licht of perspectief op de bekende werkelijkheid, door montage en – waar nodig – door het toevoegen van fictie. De bizarre werkelijkheid is haar grootste inspiratiebron, al komt dit de laatste tijd steeds minder herkenbaar documentair in haar stukken naar voren. Ze schrijft ook graag voor jeugd.
In 2019 ontving zij het TheaterTekstTalent Stipendium voor het schrijven van ‘Een vlinder van sneeuw’. Een montagestuk over de onoverzichtelijkheid van het effect dat je hebt, op jezelf èn op je omgeving. In vorm en stijl zoekt Jannemieke graag de botsing of vervaging op tussen de realiteit en de fictieve wereld. Dat zijn de sporen van het documentaire werk die zich in haar eigen stijl hebben gevreten en die zij koestert. Citeren (herkenbaar of niet) en vervormen blijft zij naar hartenlust doen. Het thema ‘angst’ is een rode draad in haar werk. Met elk stuk probeert ze een onderdeel daarvan te ontmaskeren en te temmen. Ze schrijft graag over de wankele mens, die bang is onevenwichtig te (b)lijken. Daarom staan haar personages vaak stil, want mocht je wankelen dan is er niemand die het ziet.
In april 2024 is haar debuutroman Het Heidi-feest verschenen bij Uitgeverij De Harmonie.
Jannemieke werkt ook op het kantoor van Buitenkunst (PR).