BKbeeldLAB 2023

VANAF 1 FEBRUARI 2023 KUN JE JE INSCHRIJVEN (vanaf 00:00 uur als het goed is)

BKbeeldLAB bestaat dit jaar uit twee weken, tussen 29 juli t/m 12 augustus 2023. Volgeboekt? Stuur een mailtje naar admi@buitenkunst.nl als je op de wachtlijst wil.

Aan de hand van afwisselende opdrachten werk je een week lang in dezelfde groep aan een intensief en divers beeldend programma. Onder professionele begeleiding ga je aan de slag – op je eigen niveau. We werken zowel met potlood en kwast als op de computer, zowel twee- als driedimensionaal, zowel individueel als in groepjes. Op locatie is alles aanwezig: teken- en schildermateriaal, hand- en elektrisch gereedschap, papier, karton, plastic, hout, ijzer, camera’s, computers, beamers… Maar je kunt ook je eigen materiaal of laptop meenemen.

 

Installatie  |  29 juli – 5 aug. (weeknr. 343) VOLGEBOEKT

Installatiekunst is een beeldend artistiek genre, dat erop gericht is een bepaalde plek te transformeren. Een installatiekunstwerk bevindt zich om de toeschouwer heen en is vaak site-specifiek gemaakt. Het kunstwerk nodigt uit tot een eigen, vaak zinnenprikkelende ervaring. BKbeeldLAB is de ideale plek om helemaal los te gaan met een installatiekunstwerk. Ieders talent is welkom. Conceptuele genieën, handige aanpakkers, dromers of intuïtieve makers; iedereen komt bij het maken van een installatiekunstwerk tot diens recht. Je doet zelf research en je leert veel over beeldende expressievormen. Je formuleert een conceptueel vertrekpunt, experimenteert met verschillende beeldende materialen die voorhanden zijn. Beeldende uitingen als multimedia, video, projecties, soundscapes, sculpturen, performances, tekeningen, schilderijen en fotografie zijn mogelijk. Alle registers gaan open om tot een bijzonder kunstwerk te komen.
O.l.v. Sarah Barkmeijer

 

Earth without art is eh!  |  5-12 augustus (weeknr. 353)

Dit werd onlangs opgevoerd als uitleg waarom kunst noodzakelijk is in ons leven. Zonder kunst geen wereld! Maar ‘art without eh’ is ook maar art. We hebben niet de verklaring maar juist de verbazing nodig om kunst te maken. Theo Wolvecamp omschreef het als volgt: ‘Het was…een geloof in de fantasie als bron van een spontaan menselijk gevoel.’ Kunst als de plek waar het onverklaarbare zichtbaar wordt. Het gebied waar alles kan, zelfs het onmogelijke. Het podium waar onze ideeën kunnen schitteren in al hun oorspronkelijkheid en zonder restricties van het verstand. Of het nu een zielenroersel of een universele boodschap is, het maken en beschouwen van kunst is meestal een persoonlijke aangelegenheid. Vaak zijn zowel maker als beschouwer, in het ‘het begrijpen van een kunstwerk’ op zoek naar antwoorden, maar worden er juist meer vragen ‘gevonden’. Dit oproepen van vragen is zowel het doel als de werking van kunst. Kunst hoeft niet perse meteen duidelijk te zijn, maar moet vooral teweegbrengen. Stemmen tot nadenken. Kunst als vraag-en-antwoordspel. In dat spel zijn zowel de maker als de beschouwer, op zoek naar antwoorden en nieuwe vragen vindend, nodig en verantwoordelijk om kunst tot leven te wekken. In het BKbeeldLAB gaan wij beide rollen spelen en dat hele spectrum onderzoeken. Elke dag een andere invalshoek. We gebruiken alle denkbare media en materialen en wellicht verzinnen we er een paar bij. Een week vol experiment, verbazing, verrassing, met de nodige spontaniteit en reflectie om te beseffen wat kunst voor ons is en kan zijn.

O.l.v. Joncquil de Vries & Margreet Bouwman