BKbeeldLAB 2021

Een BKbeeldLAB-week vindt plaats op Buitenkunst Randmeer, en duurt van zaterdag t/m zaterdag. Het nieuwe programma komt vanaf 1 februari 2021 online. Om een idee te krijgen, dit is de workshop van vorig jaar:


KUNST DIE ERTOE DOET
18-25 juli 2020 (volgeboekt)
Jezelf drie dagen opsluiten met een wilde prairiewolf in een galerie in New York. Dat deed de Duitse kunstenaar Joseph Beuys in 1974. Waarom? Als protest tegen de Amerikaanse oorlog in Vietnam, maar ook als een hoopvolle boodschap dat vrede mogelijk is. In die drie dagen leerden Joseph en de prairiewolf samen te leven. Om nadruk te leggen op het belang van wederzijds respect en waardering, noemde hij deze performance: Coyote: I Like America and America Likes Me.
Joseph Beuys geloofde dat zijn kunst de wonden van de samenleving kon blootleggen én behandelen. Vele kunstenaars reageren met hun werk op veranderingen in de maatschappij. Daarmee heeft kunst niet alleen een esthetisch of vermakelijk doel. Het kan wakker schudden. Een spiegel voorhouden. Een vuist maken. Confronteren.

Tijdens deze editie van BKbeeldLAB gaan wij onderzoeken hoe beeldende kunst kritiek kan leveren en tot dieper nadenken kan aanzetten. We kijken naar voorbeelden van kunstenaars die hun werk inzetten om de barricades op te gaan en mensen aanmoedigen hun houding of manier van handelen te veranderen. Vervolgens gaan we aan de slag met onze eigen geëngageerde kunstwerken – zowel abstract als concreet, zowel autonoom als toegepast – en kijken we hoe we kunst kunnen creëren die ertoe doet.