fastcarklein

TTL voorstelling:

Fast Car

TTL 2022

Het is ritme, dokter. Tikkende kleppen. Het ritme van het hart misschien. Bij reggae: stroop. Bij mij: 20.000 toeren per minuut dokter 20.000 toeren per minuut dokter, een formule 1-wagen.

 

De toneeltekst Fast Car werd geschreven door Rogier Schippers, geïnspireerd op het korte verhaal Witty Ticcy Ray van schrijver/neuroloog Oliver Sacks (uit het boek: De man die zijn vrouw voor een hoed hield). De drummer Ray lijdt aan Gilles de la Tourette: een neuro-psychiatrische aandoening die vooral berucht is om de tics en het gevloek. Veel minder bekend zijn de snelheid van gedachten en associaties, de scherpte en vindingrijkheid die ermee gepaard gaan. Ray heeft geen rem, hij raast met 280 over de snelweg, ratelt, rapt en drumt de spaanders van zijn stokken om grip te krijgen op de chaos in zijn hoofd. In de gesprekken met zijn psychiater smeekt hij om medicatie. Als hij het antipsychoticum Haldol voorgeschreven krijgt, komt hij van de vijfde in de eerste versnelling terecht. Sloom en struikelend over zijn woorden zit hij kwijlend in de bus. OV-Ray, te traag om op het knopje te drukken. Samen met zijn impulsiviteit, humor, onuitputtelijke woordenstromen en razendsnelle gedachten, is hij een essentieel onderdeel van zijn persoonlijkheid kwijtgeraakt.

 

Regie: Renske van den Broek 
Spel: Guusje Dijkhuis, Meike Talma, Tess Korthuis, Rivke Bos, Pepijn van Dijk, Nes Golpunar, Sirah Wielzen, Dianne Gommers, Wieke Schmidt, Ruby Steiner, Tessel Muntz, Bing Lammerts van Bueren, Marit Schimmel, Sofie Nap, Floor Zoomer, Hidde van Balen

eerlijk DELEN