Gewoon beginnen

Eva Gouda
22 juni 2018
Kijk, kunst maken is op zich niet zo heel moeilijk. Het is eigenlijk alleen een kwestie van beginnen. Gewoon die eerste paar woorden, die eerste kleur op het doek, gewoon je hand in de klei steken. Niet bang zijn dat er niets komt of dat het lelijk wordt. Gewoon beginnen. Makkie!

Maar voor je begint, is het wel fijn om eerst je hoofd leeg te maken. Door bijvoorbeeld een wandeling te maken of een yogales te volgen. Dan kun je daarna zorgeloos van start. Gewoon gaan zitten en beginnen. Wel eerst nog even koffie zetten natuurlijk. Van cafeïne word je scherp. Dat is goed voor je focus. Alleen de koffie is op, dus die moet je eerst nog even halen. En als je dan toch naar de supermarkt gaat, kun je gelijk wel even boodschappen doen voor het avondeten. Maar daarna is het echt alleen een kwestie van beginnen. Kinderspel!
Of nou ja, als je toch naar buiten moet, kan je ook wel even die brief posten. Dat is iets verder lopen, maar dat geeft niet. Ga je daarna meteen aan de slag. Hoewel misschien kun je eerst nog even langs die ene kennis, dat is precies op de route. Ja, dat kan wel even. Sociaal contact is belangrijk. Begin je daarna meteen. Niks aan!

Hoewel, het is ondertussen twaalf uur, dus als je nou vroeg luncht, heb je daarna nog de hele middag. Na de lunch was je gelijk je bordje en je mes af en dan neem je meteen de rest van de afwas mee. En als je dan toch aan het opruimen bent, kun je net zo goed even stofzuigen. Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. En dat is wel zo fijn voordat je begint. Gooi je er gelijk even een was in. Hoef je daarna echt alleen maar te beginnen. Appeltje-eitje!
Maar eerst tijd voor nog een kop koffie. En dan beginnen. Je hebt nog de hele middag. O, iemand heeft je een link gestuurd van een artikel over uitstelgedrag. Even snel lezen. Nou vooruit, nog even snel Facebook checken dan. Hé, een filmpje van jonglerende pinguïns. Even snel kijken. Even snel delen. Hé, een nieuwe e-mail. Even snel lezen, even snel reageren. En dan meteen beginnen. Je hebt zeker nog een paar uur om iets moois te maken. Fluitje van een cent!

Grappige uitdrukking eigenlijk, ‘fluitje van een cent’. Even snel opzoeken waar dat vandaan komt. Daarna direct beginnen. Of weet je wat eigenlijk wel handig is? Alvast de pompoen in de oven gooien voor het avondeten. Ja, dat is handig om nu alvast te doen. En dan begin je daarna meteen. Want echt hoor, beginnen is het halve werk. Iedereen kan kunst maken. Gewoon beginnen en je ziet wel wat er uitkomt. Niet onzeker zijn, gewoon beginnen. Maar eerst nog heel even dit. En nog heel even dit. En dan dit nog even. En dit. En nog even. En nog – Ping! O, de pompoen is klaar.

Weet je, als je morgen nou meteen begint.
Eva Gouda
Eva Gouda schrijft voor theater, radio en tv.


eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter
22 juni 2018