Galaxis Coincidentia A.A

Galaxis Coincidentia A.A. (Anna Astrakhan – Rusland)

Olieverf en acrylverf op doek, 200 x 195 cm (h x b) 2016.

 

De Galaxis Coincidentia-serie is rond 2002 begonnen, als volgende stap in René zijn zoektocht naar zijn identiteit als kunstenaar. Daarvoor werkte hij op een intuïtieve maar wel sterk door mathematische constructies bepaalde wijze. Als inspiratiebron diende grondplannen van o.a. Griekse en Romeinse klassieke tempels. Zijn werk bestaat sinds 2002 uit het onderzoek naar toeval en het loslaten van die geometrie. Ook de kennis van kunstgeschiedenis verworven aan de universiteit van Groningen, hoe waardevol ook, werd door René als een belemmering in het vrij, gedachteloos werken ervaren.

 

René: “Ik begon mijn schilderij niet meer te zien als een cerebraal concept. Dit resulteerde in abstracte, toeval kleurenveld schilderijen. De meest passende methode van ‘loslaten’ was het werken met het principe van toeval. Los van techniek; laat de zwaartekracht en viscositeit het werk doen. Het werk wordt grotendeel op de vloer gemaakt.”

 

De titel Galaxis Coïncidentie staat voor de ongestructureerde wolken en nevels die o.a. de Hubble telescoop gemaakt heeft van het heelal. Geen vaste geometrische vormen, alles vloeit. Geen enkel deel van het heelal is gelijk en ziet er uit als ontstaan door pure toeval.

 

René: “In 2016 ben ik vervolgens begonnen met het personaliseren van de schilderijen. Nog steeds volgens dezelfde toevalsmethode, maar dan het schilderij afgestemd op persoonlijke situaties. Hier begon de reeks van abstracte portretten van muzen.  A.A. is de eerste van deze portretten: een schilderij van mijn Russische taallerares, op wie ik verliefd werd. De niet-wederkerige liefde heb ik gesublimeerd in een groot schilderij. Het is het helderste portret in de reeks.”

 

Deze winter (2020-2021) is René begonnen aan een serie portretten van personen met wie hij alleen digitaal contact heeft, als antwoord op de huidige realiteit door Corona. Deze nieuwe digitale realiteit zou volgens René wel eens de nieuwe vorm van intermenselijke relaties en contacten kunnen zijn.

René de Rooze

René de Rooze is beeldend kunstenaar. Hij maakt schilderijen, tekeningen, installaties, en hij fotografeert. Daarin heeft hij talloze exposities gehad in zowel Nederland als het buitenland. Ook treedt hij op als curator voor tentoonstellingen. Hij trad op als organisator van een expositie in de Groninger Synagoge met werk van El Lissitzky, en als curator voor een deeltentoonstelling op Noordkunst, Maar ook voor het SMAHK en kunstorganisatie in Keulen. Hij was onderdeel van een Community art project in St. Petersburg, Rusland en een Artist in Residence-samenwerking met het Mark Chagall Museum in Vitebsk, Wit Rusland. Talloze reizen naar het buitenland lieten sporen na in zijn werk.

eerlijk DELEN