aan het licht brengen

Foto, Mietoistenlahti, Finland, 2018

 

Deze nog niet eerder gepubliceerde foto is gemaakt op het Finse plattenland tijdens een verblijf Saari Residence, waar Sanne Kabalt voor twee maanden werkte en woonde.

 

Sanne: “Op een ochtend, in de winter, maakte ik een wandeling. Het was nog donker. Het was eigenlijk meestal donker. Het licht kwam maar even en het was daar zo mooi dat ik ook vaak in het halfdonker verkoos om buiten te zijn. Als er sneeuw ligt gebeurt er iets bijzonders; het licht komt van onderen. De witte laag weerkaatst het licht in de lucht en verdubbelt het. Ik kwam nooit iemand tegen. Het was de variatie in besneeuwd, bevroren, rijp en vries die elke wandeling anders maakte. Deze ochtend was er iets gaande wat ik nooit eerder had gezien: De boomwortels onder het pad waar ik op liep waren bedekt in een vers, kristalwit laagje rijp. De vorst onthulde op die manier wat er zich onder het pad bevond.

Sanne Kabalt

Sanne Kabalt werkt met fotografie en tekst. Vanuit de inhoud van haar projecten komt ze tijdens het proces telkens uit op nieuwe vormen, alsof het werk zelf zijn vorm bepaalt. Bijvoorbeeld een projectie in een aardedonkere ruimte, een reeks foto’s achter gekleurd handgemaakt glas, of een losse foto die je als bezoeker in je handen kunt houden terwijl je omringd wordt door essayistische teksten. Sanne maakte eens een boek met de titel ‘Zolang je niet zo over problemen praat zie je er toch niks van’. Ze blijft altijd nieuwsgierig naar wat je kunt zien, wat je kunt zeggen, en wat helemaal niet.

eerlijk DELEN