Copying Hiding Through Showing

Tekening, pastelkrijt op rijstpapier, 170 x 97cm, 2021.

 

Yasmila: “Deze tekening is een van de vele uitkomsten van een onderzoek dat ik twee jaar geleden ben begonnen naar de beeld- en lichaamstaal van het stereotype manbeeld. Ik bevraag graag de norm die we niet benoemen, die zo vanzelfsprekend is dat ze onzichtbaar en neutraal wordt maar ooit vanuit een bepaald perspectief, vanuit een idee of een visie is ontstaan. Wat is dit stereotype manbeeld, wat voor waardes draagt het uit en welke waardes draagt het vooral niet uit?”

 

Yasmila van Vliet werd geïnspireerd door de uitkomst van een workshop die ze op Buitenkunst gaf aan kinderen. Het onderwerp was ‘stereotypen’ en een van de uitkomsten was een brief van de kinderen aan alle mannen met de uitnodiging om de volgende dag een jurk of rok te dragen. De respons daarop overtrof al haar verwachtingen en werd de bron van haar huidige onderzoek.

Yasmila van Vliet

Yasmila van Vliet deed dit onderzoek naar het manbeeld tijdens de master Visual Arts and Post Contemporary Practice in Den Bosch. Naast een groot beeldonderzoek heeft ze ook een thesis geschreven. Haar werkproces is een samensmelting van maken, schrijven en lezen. Ze werkt vaak op een collageachtige manier, waarin ze bijvoorbeeld een foto maakt, deze print, erop tekent, dit kopieert enzovoorts. Zo kabbelt het proces voort en bouwt ze haar beeldbank op.
Ze spreekt zich graag uit over sociaal-maatschappelijke thema’s, en focust zich op wat we voor waar aannemen, om dit vervolgens te bevragen. Haar onderwerpen komen voort uit ontmoetingen, irritaties, verwondering en een constante zoektocht naar beweging en in beweging brengen. Als maker beweegt ze in een driehoek van beeldende kunst, fotografie en kunsteducatie.

eerlijk DELEN