The Rape of Proserpina

Tatoeage, bovenbeen, 10 x 12 cm, 2021.

 

Dit is een tatoeage getekend en gezet door Lenka Wusten. De tekening is gebaseerd op het marmeren beeld Ratto di Proserpina van Gian Lorenzo Bernini (1622). Het beeld toont de ontvoering van Proserpina door Pluto naar zijn onderwereld, omdat hij ontzettend verliefd op haar is geworden. Ceres, haar moeder en de godin van vruchtbaarheid, hoort de hulpkreet van haar dochter maar is te laat. Als Ceres ontdekt dat Pluto haar meegenomen heeft naar de onderwereld, laat ze het land verdrogen en de oogst mislukken. Jupiter komt tussenbeide waarna Proserpina een half jaar bij Pluto in de onderwereld leeft (waardoor de aarde verdroogt en het winter is) en een half jaar op aarde bij haar moeder (waardoor het land vruchtbaar wordt en het lente is).

 

Lenka: “Ik vind de dubbelzinnigheid leuk, want het zou een liefdevolle omhelzing kunnen zijn, maar het is dus alles behalve dat.”

 

Tattoos zijn Lenka haar grote passie, omdat ze een extensie zijn van bestaande beeldende kunst. Of het nou een tekening, standbeeld, film, foto van iemand of muziek is: alles kan vertaald worden naar een tattoo.

 

Lenka: “Mensen vragen vaak naar de betekenis van een tattoo, en het kan ook heel persoonlijk en betekenisvol zijn. Voor mij is een betekenis niet belangrijk. Je wordt geboren met een blanco lichaam en je gaat na zoveel jaar weer dood. Waarom zou je je lichaam niet vullen met dingen die je mooi vindt? Het is niet voor iedereen, maar het is voor veel mensen een manier om meer van hun eigen lichaam te gaan houden. Ik draag zoveel dingen bij me waar ik blij van word. Je bent fan van een kunstenaar en je betaalt voor een kunstwerk dat je voor altijd, als enige, bij je draagt.”

Lenka Wusten

Lenka Wusten fotografeert en tatoeëert.

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter