Foto uit de serie Swiss, onder de Aletschgletsjer achter de Riederalp, Zwitserland, 2020.
Sinds een paar jaar gaat Diewke van den Heuvel elk jaar naar Zwitserland om te Aletschgletsjer te bezoeken om op haar manier vast te leggen wat het smelten van deze gletsjer betekent voor ons allen. De voorspelling is dat over tachtig jaar, iets korter dan een mensenleven, deze gletsjer is gesmolten en daarmee een groot deel van onze drinkwatervoorraad is verdwenen.
Diewke: “Ik vang de magische kant van dit drama, het ijs, de omvang en de impact die het heeft, maar ook de schoonheid van dit enorme natuurgeweld. Uiteindelijk wil ik een installatie maken, buiten, met de foto’s op doeken op ware grootte die je omgeven en waar je tussendoor kunt lopen.”
Elke keer als Diewke in Zwitserland komt, moet zij met de gids een nieuwe plek vinden om de gletsjer te fotograferen, omdat het smelten zo snel gaat dat de plek van vorig jaar al onbereikbaar is geworden.
Diewke: “In het ‘gewone’ leven is het smelten een conceptueel idee wat niet waarneembaar is. Om dit voel- en tastbaar te maken voor iedereen, werk ik aan deze foto-installatie.
De huidige crisis n.a.v. COVID-19 maakt de ongelijkheid in de wereld duidelijker zichtbaar. Het laat de ongelijkheid zelfs groter worden.
Als straks schaarste ontstaat van drinkwater in Europa, zal deze ongelijkheid nog sterker toenemen. De rijke mensen met de meeste macht zullen zich weinig tot geen zorgen maken. De mensen die het al lastiger hebben zullen nog harder moeten overleven.
De COVID-crisis en de klimaatverandering worden veroorzaakt door het handelen van de mens. Door sociale structuren en macht. Als er radicale gelijkheid zou zijn, ben ik ervan overtuigd dat we dit kunnen omkeren, en een manier kunnen vinden om met de aarde om te gaan zonder onszelf ten gronde te richten.
Is dit een te grote gedachte? Het is voor mij nog niet te overzien waar het ons brengt.
Dat is vaak met zulke grote gedachtes, het brengt ons ergens nieuw.”