Van de(n) Berk

Berken houtskool op papier, 40 × 40 cm, 2019-2020.

 

Voor de tentoonstelling ‘Houtskool – het materiaal, de tekening’ maakte Liesje de serie Van de(n) Berk. In deze tekeningen heeft ze dagelijks de beweging van het nieuwe leven in haar buik vastgelegd. De baby verkent zijn eigen lichaam en de grens van haar baarmoeder: subtiele verschuivingen, onhandige verplaatsingen, ritmische hikjes, borrelende kleine beweging, harde schoppen, ongemakkelijke porren, onaangekondigd gebonk en doelbewust getrappel. Elke beweging is vertaald naar een ander tekengebaar, een andere handeling en een andere indruk en afdruk. Als een echo, een grafische notatie, van één moment.

 

Liesje: “In mijn werk zoek ik altijd naar manieren om in het moment te zijn en de beweging van dat moment te observeren en te vertalen naar papier. Het proces van het observeren van de vaak subtiele bewegingen, dwingt je als maker om echt stil te zijn en te luisteren en te voelen. Om even stil te staan in het moment. 

In deze tijd van gedwongen stilstand om ons heen, vind ik het waardevol om te beseffen dat het leven gewoon doorgaat. Met kleine draaiingen en trappende bewegingen, groeien we door. Het is mooi als we ons meer bewust worden van de kleine veranderingen om ons heen, in plaats van de grote. Zoals mijn eetkamertafel, die langzaam steeds een vollere tekening met groeven wordt van al die keren dat mijn kind met zijn beker op de tafel slaat. Of het groen van de bomen dat langzaam zich ontvouwt.”

 

Normaal gesproken werkt Liesje met grafiet- en kleurpotlood. Deze tekeningen zijn echter, vanwege haar naam, met door Liesje zelfgestookte Berken houtskool gemaakt.

Liesje van den Berk

In haar (teken)performances en tekeningen creëert Liesje van den Berk een moment voor dialoog, vaak non-verbaal, waarbij ze focust op persoonlijk contact, aandachtige aanwezigheid en lichamelijke, sensitieve betrokkenheid van haarzelf en het publiek. Met een subtiele potloodlijn, een gebaar of blik, nodigt ze het publiek uit tot reactie. Zo ontstaan dialogen, niet alleen met andere mensen (d.m.v. performances), maar ook met de tijd en de omgeving (d.m.v. tekeningen en performances).

eerlijk DELEN