The medium is the message

Tekening met Charbon Roux (bruin gestookt houtskool) 100 x 70 cm, 2019.

 

Lisanne: “Aan houtskool kun je zo goed zien dat het eens een takje was, de kern van het hout zichtbaar in het tekenmateriaal. Tijdens het tekenen wordt dat takje al snel korter, valt uit elkaar en laat een zwarte lijn of een vlak na. Er ontstaat iets nieuws met een grofkorrelige structuur, dat zelfs na goed fixeren nog uit te vegen is. Houtskool heeft zowel de kracht van het zwart als de kwetsbaarheid ervan in zich. Dat is wat ik zoek en graag wil uitdrukken in mijn beeldende werk, kwetsbaar en sterk tegelijk.”

 

Lisanne werkt graag met zelfgestookt houtskool van takken/bomen uit haar eigen omgeving. De iep van de Weesperzijde, de vleugelnoot uit het Vondelpark of de bruine beuk uit België waar ze les geeft. Door het tekenhoutskool zelf te stoken kan Lisanne ook de kleur beïnvloeden waarmee ze wil werken. Charbon Roux (dat niet meer te koop is) krijg je bijvoorbeeld door elke willekeurige soort tak niet te hard, maar bij een lagere temperatuur door te stoken. Dan wordt het niet zwart, zoals houtskool, maar blijft het bruin, terwijl er wel mee te tekenen valt. Is de temperatuur té laag dan blijven het onwerkbare takjes.

 

Lisanne: “De tekeningen ontstaan soms met afdrukken van mijn handen als afdrukken van het leven, met toevallige stromen van houtskoolpigment. Of vanuit organische vormen, gebaseerd op de bomen waar het tekenmateriaal vandaan komt, als circulair gegeven.

Ik reageer op wat voortkomt uit indrukken en afdrukken, en teken mijn innerlijk landschap met thema’s als vergankelijkheid, afscheid of de ritmes van de seizoenen.”

Lisanne Sloots

Voor Lisanne Sloots is verbinding met de aarde van essentieel belang. De aardpigmenten, verbrande materie, beelden en vondsten vormen een inspirerende basis.
Over de geschiedenis en het stookproces schreef ze het boek Houtskool (2020), waar het bovenstaande eerste citaat uit de inleiding komt. Dit boek werd gepresenteerd tijdens de door haar georganiseerde tentoonstelling: Houtskool, het materiaal, de tekening. Ze nodigde verschillende kunstenaars uit om nieuw werk te maken op basis van dit oudste materiaal. De expositie toonde het verschil in beeldtaal vanuit het gebruik van hetzelfde medium.

eerlijk DELEN