BKbeeldLAB EXPO

beeldend

10-17 aug 2019 Weeknr: 363

Ben jij een beginnend kunstenaar en klaar om onder professionele begeleiding naar een expositie toe werken? Deze week kun je aan je eigen materiaal werken uit je portfolio en/of nieuw werk ontwikkelen en dit presenteren in een groepstentoonstelling op Buitenkunst Randmeer. De focus ligt zowel op het maakproces als op het afgewerkte kunstwerk. Wat wil je uitdrukken? Wat brengt je werk teweeg bij de toeschouwer? Welke materialen en media zijn daarvoor het meest geschikt? De ene keer gebruik je een schilderij, de andere keer film of fotografie, een ruimtelijke opstelling of een performance.

Neem bijvoorbeeld het werk van de Belgische kunstenaar Francis Alÿs. Zijn werk begint vaak met simpele en doelloze handelingen, zoals het voortduwen van een groot ijsblok door het centrum van Mexico City tot het volledig gesmolten is. Vervolgens ‘vertaalt’ de kunstenaar deze acties door ze af te beelden in verschillende media  (als schilderwerkje, in een schets, op een foto, in een video) waarvan geen enkel definitief ‘af’ is. Op deze manier kan het werk oneindig veel verschillende vormen aannemen.

Maar hoe beslis je wat je uiteindelijk aan het publiek laat zien? En waar en hoe doe je dat? Naar buiten treden met wat je creëert, is een spannend maar boeiend moment. Op wat voor manier je je werk toont aan het publiek is zeer bepalend en verdient dan ook alle aandacht. Hoe kun je beeldende elementen inzetten om de betekenis van je kunstwerk begrijpelijk te maken, zonder dat de verbeeldingskracht verdwijnt? Dat hoeft niet een bordje met uitleg te zijn. Een hint in de titel, of een krantenartikel aan de muur geprikt kan ook.

Deze week werk je veel zelfstandig en krijg je de vrijheid om jezelf te ontwikkelen in de richting die jij kiest. Maar je leert ook om kritisch te kijken naar je eigen werk en naar dat van anderen. Daarnaast besteden we als groep aandacht aan de vormgeving, inrichting en installatie van de expositie, zodat er een uitgesproken totaalbeeld op locatie kan ontstaan. De expositie zal uiteraard gepaard gaan met een feestelijke vernissage/finissage (opening/sluiting).

Medewerkers:

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter