TTL productie 2: Fast Car

theater

13-20 aug
Weeknummer: 361

Het is ritme, dokter. Tikkende kleppen.
Het ritme van het hart misschien. Bij reggae: stroop.
Bij mij: 20.000 toeren per minuut dokter.
20.000 toeren per minuut dokter, een formule 1-wagen.

De toneeltekst Fast Car werd geschreven door Rogier Schippers, geïnspireerd op het korte verhaal Witty Ticcy Ray van schrijver/neuroloog Oliver Sacks (uit het boek: De man die zijn vrouw voor een hoed hield). De drummer Ray lijdt aan Gilles de la Tourette: een neuro-psychiatrische aandoening die vooral berucht is om de tics en het gevloek. Veel minder bekend zijn de snelheid van gedachten en associaties, de scherpte en vindingrijkheid die ermee gepaard gaan.Ray heeft geen rem, hij raast met 280 over de snelweg, ratelt, rapt en drumt de spaanders van zijn stokken om grip te krijgen op de chaos in zijn hoofd. In de gesprekken met zijn psychiater smeekt hij om medicatie. Als hij het antipsychoticum Haldol voorgeschreven krijgt, komt hij van de vijfde in de eerste versnelling terecht. Sloom en struikelend over zijn woorden zit hij kwijlend in de bus. OV-Ray, te traag om op het knopje te drukken. Samen met zijn impulsiviteit, humor, onuitputtelijke woordenstromen en razendsnelle gedachten, is hij een essentieel onderdeel van zijn persoonlijkheid kwijtgeraakt.
Deze week gaan we van Fast Car een TTLproductie maken die de zaterdagavond voor het nieuwe Buitenkunstpubliek als openingsvoorstelling gespeeld zal worden.
De scherpe (en erg grappige) tekst vraagt om een technische benadering. Taal als partituur. Maar ook fysiek word je uitgedaagd om de scherpte en snelheid van dit hilarische en tegelijk oneindig treurige verhaal recht te doen. Zin in deze rollercoaster? Schrijf je dan in!

Medewerkers:

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter