Muurtekening zonder titel

Houtskool op muur, bouwlamp, soundscape, ca. 3,5 x 10,5 meter, 2021.

 

Rosa Everts: “Deze ‘site specific’ muurtekening maakte ik in de projectruimte van mijn studio in juni dit jaar. Ik heb een bouwlamp voor de muur geplaatst (niet te zien in dit beeld, maar wel deel van het werk) en liet meer dan 20 mensen in 3 weken poseren tussen lamp en muur. Meestal werk ik alleen, nu ‘moest’ ik voortdurend mensen uitnodigen in mijn studio, waarmee het ineens een heel sociaal proces werd.

 

Veel van haar recente werk gaat over de mens die zich over de wereld verplaatst. Dit uiteindelijke werk bestaat uit de muurtekening, een bouwlamp en een soundscape van geluiden van plekken waar veel mensen bijeen komen. Luchthavens, busstations, een drukke markt ergens in een ver land of geroezemoes in een winkelstraat. Deze geluiden had Rosa al in 2019 opgenomen tijdens haar reizen naar o.a. Sri Lanka en Centraal Azië.

 

Rosa: “Naarmate er meer mensen zijn en reizen makkelijker en goedkoper wordt, trekken we steeds meer en vaker de wereld over om uiteenlopende redenen. Nu zitten we meer dan een jaar thuis. Een moment van stilstand biedt een goede kans om te reflecteren op de wereld waarin we leven. De schaduwen van de reizigers en de geluiden van drukke, exotische plekken worden nu een soort relieken uit een andere tijd. Dat heeft iets dubbels: ik – en vele anderen – mis het reizen, het zomaar in een vliegtuig stappen en een avontuur beleven aan de andere kant van de wereld. Tegelijkertijd weten we allemaal dat we ons gedrag moeten aanpassen om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. En ook de pandemie heeft alleen zo groot kunnen worden doordat er zoveel mensen en reisbewegingen zijn. Hoe zal het verder gaan?

Rosa Everts

Rosa Everts studeerde in 2009 ik af aan Academie Minerva in Groningen en is sindsdien werkzaam als autonoom beeldend kunstenaar. Haar werk bestaat hoofdzakelijk uit tekeningen, maar binnen dat gegeven kan het veel kanten opgaan: tekeningen over foto’s heen, op muren, of ruimtelijk werk (vaak wel van papier).
Haar werk heeft vaak een desolaat karakter: het verbeeldt dingen die er niet meer zijn. Schaduwen van mensen maar ook leegstaande gebouwen komen veelvuldig in haar werk voor. Gebouwen die er weliswaar nog staan, maar die hun vroegere functie verloren zijn. Nooit uit nostalgie, maar meer uit verwondering over tijdelijkheid an sich. Rosa wil met haar werk geen statements maken. Het gaat haar om de verbeelding van de ervaring, van het tijdsverloop, van het continu komen en gaan van alles en iedereen.

eerlijk DELEN