Lamp Lamp

Armatuur, lamp, papier, acrylaat, 40x15x15cm, 2021.

 

Marthe van de Grift:
De wereld bestaat grofweg uit materialen, vormen en betekenissen. Dat deze in bepaalde samenstellingen bij elkaar horen is mij door anderen vaak duidelijk gemaakt: een stoel is om op te zitten, eten is niet om mee te spelen, de vorken bij de vorken en de lepels bij de lepels. Met deze afspraken maken en controleren we onze wereld, maar het reduceert onze realiteit tot eenduidigheid.

 

Mijn wereld is niet eenduidig. Het is hier heel vreemd, ambigu en ongrijpbaar: een geweldig speelveld van materialen, vormen en betekenissen. Ik gebruik alledaagse voorwerpen om de statische structuren die ons leven beheersen te onderzoeken. Door te experimenteren, te combineren en te vervormen maak ik verborgen conventies in zichzelf zichtbaar.

 

De Lamp Lamp is een van mijn meest recente voorwerpen. Een zelfportret van licht, dat alleen zichtbaar wordt wanneer het licht aan is.

Marthe van de Grift

Ik ben de jongste van een Drents gezin waar het calvinistische maathouden dagelijks door het leven sluimerde. Maar ‘hoe het hoort’ heb ik nooit begrepen en bovendien vind ik dat enorm saai. Ik wil het leven ten volste ervaren en mijn werk is daar een belangrijk onderdeel van. Dus dat is wat ik doe: met intense aandacht de wereld waarin ik leef waarnemen en ervaren.
Mijn huidige project is een honderd jaar oude sleepboot waarvan de stuurhut ontbreekt. Een project waarin ik zelf mijn dagelijkse leefomgeving ontwerp – waarin leven, kunst, design, architectuur samenkomen.

eerlijk DELEN