Bas-Jan-Ader-Fall-1-Los-Angeles-1970

Column over Kunst: De beer in mij

Elfie Tromp schreef voor ons de Column over Kunst van deze week

De beer in mij
Op een hittegolfdag reed ik door een drive-thru expositie. Kunstenaars en instellingen floreren momenteel in vindingrijkheid; Zoom-opera’s, YouTube-theater, drive-thru museum.

Ik was niet de enige die in een geleend autootje door Ahoy reed. Ik schatte ons op twintig. Twintig metalen kevers die langzaam door de verduisterde, koele evenementenhal rolden. In mijn koplampen verschenen de collectiebeelden van het Boijmans van Beuningen. Een videowerk van een bruine beer die tegen een deurpost leunt en zich tevreden krabt. Een hologram van een vallend vlerkje uit het werk van Breughel. Bas Jan Ader die in zwart-wit eerst van het dak valt, dan in de sloot, dan uit het raam springt. Werk waar ik in de witte ruimte van het museum waarschijnlijk slechts een tiental seconden bij zou stilstaan, ongeduldig, omdat ik de rest van de expositie wilde zien, naar het café wilde, of door met de dag, zat ik nu gefascineerd te bekijken. Geheimzinnig was het om in die ruimte, waar normaliter beurzen worden gehouden met formica-klik-stands, nu kunstwerken te zien. Het voelde alsof ik een verloren beschaving had bezocht, een Atlantis van vrije kunst, die verborgen lag achter de realiteit van dit gebouw zonder opsmuk. […Lees de hele column …]

Beeld: Still uit Fall 1 – Bas Jan Ader. Los Angeles 1970.

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter