alora-griffiths-AFP680B7mxc-unsplash

Lees: Impact

Toneelschrijver Sophie Kassies schreef een column voor ons: Impact.

“Het woord ‘impact’ is met een onstuitbare opmars in de kunsten bezig. Steeds vaker kom ik het tegen in subsidieaanvragen en beleidsplannen. Instellingen doen aan impactmanagement. Je kunt er een serieuze opleiding voor volgen. Daar leer je impactdoelen te formuleren, een ‘impactboekhouding’ op te zetten en een impactrapportage te maken.
Logisch: een goed verhaal over wat je te betekenen hebt, kan het verschil maken tussen jou en al die anderen die zich verdringen rond de schamele geldpotjes. Toch krijg ik er flink de zenuwen van.
Dat ligt niet aan de impactmanagers in onze sector. Die zijn de kunsten oprecht toegedaan. Ze beklemtonen dat het hun juist niet te doen is om de economische effecten van kunst – in feite een bijproduct –, maar om de betekenis voor de individuele bezoeker en de samenleving. Daarover wil je toch zelf ook alles weten, als kunstenaar of instelling? En zo kan de kunst bovendien voor eens en altijd haar resultaten aantonen en zich verweren tegen verwijten van subsidieslurperij, links hobbyisme en grachtengordelgeneuzel.
Impact komt van het Latijnse impingere: ‘stoten tegen, opdringen, zich blindelings storten in.’ Het waaide over uit het Engels, waar het ‘(schok)effect, botsing, inslag’ betekent.” [… lees de hele column …]

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter