WaarheidsfestivalWillemvanGenk

Outsider Art – een column van Vera Ketelaars

Het is vrijdag; tijd voor een nieuwe Column over Kunst. Actrice en schrijfster Vera Ketelaars schreef voor ons de column:

Outsider Art
Ter inspiratie van een kunstproject met mensen met een verstandelijke beperking ging ik met een klein groepje naar het Outsider Art Museum in de Hermitage, Amsterdam. We bezochten de tentoonstelling van beeldend kunstenaar Willem van Genk. Een speciaal getrainde gids leidde ons rond volgens de Visual Thinking Strategies methode (VTS). Via drie vragen bracht ze ons in contact met een drietal grote schilderijen:
– Wat gebeurt er in deze afbeelding?
– Waaraan zie je dat?
– Wat kunnen we nog meer ontdekken?
Aan deze schijnbaar simpele vragen ligt een wetenschappelijke studie ten grondslag, en de vragen zijn wonderbaarlijk effectief en verdiepend. Voor elk werk stonden we minstens een half uur te kijken, te praten, uit te wisselen. We bleven zoveel mogelijk weg van interpretatie. Hoe vaak ben je zo lang in een werk verdiept, en ga je steeds méér zien? En word je, door de gezamenlijke ervaring, een groep met je mede-kijkers? Nu moet ik zeggen dat het werk van Willem van Genk ook wel zo boordevol leven en details zit, dat het makkelijk lang verdwalen is in een van zijn metrostationsschilderijen, of zijn drieluik over de Koude Oorlog.

Onze gids liet maar mondjesmaat iets los over het leven van Willem van Genk, hoewel we via zijn werk een diepe inkijk kregen in zijn geesteswereld. [… lees de hele column …]

Beeld: Waarheidsfestival – Willem van Genk. (Uit de tentoonstelling Woest in Het Outsider Art Museum te zien t/m 3 januari 2021.)

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter