wolkhond

Praten en kunst

De Column over Kunst van vandaag, geschreven door Joep van Helden.

“Het is moeilijk om niet in metaforen te praten over grootse dingen. Trouwerijen en begrafenissen zijn ervan vergeven. In kunstopleidingen is een deel van de lessen erop gericht minder in metaforen te praten over kunst. ‘Wat bedoel je nou echt?’ is een onmogelijk te beantwoorden vraag:
– Het is een beetje als…
– Het lijkt een beetje op…
Praten over kunst schiet vaak tekort.
Toch zijn er weinig mensen die kunst kunnen zien zonder erover te praten. In musea en foyers klinkt er een voortdurend geroezemoes over wat wordt/werd ervaren en waar het werk de kijker aan doet denken. Praten is het boetseren van de blik. Door te praten wordt er meer en duidelijker gezien. Een deel van een kunstwerk bestaat uit de woorden erover.” [… Lees de hele column …]

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter