KrenakMijninustrievervuilingAmazonderivier

De koningin van de Amazone

Dat is de titel van de column die toneelschrijver Heleen Verburg voor ons schreef. Over levenskunst.

“Ze kijkt me aan met de vurigste ogen die ik ooit gezien heb. Losjes houdt ze een paar bladertakken in haar hand en drinkt anderhalve liter water in één teug leeg. Vanaf nu is zij het niet meer die spreekt, zegt ze, en ik begrijp precies wat ze bedoelt. Mijn hart bonkt in mijn keel, mijn ademhaling stokt en de tranen stromen over mijn wangen.
Ga je mee naar de KIVA, had mijn man gevraagd. Ik wist niet wat een KIVA was. Om kort te gaan: het is een ceremoniële ruimte, in dit geval een soort kuil in de grond van zo’n tien meter doorsnee waarin een gebed plaatsvindt door sjamanen van over de hele wereld. Een gathering van vier dagen waar honderden mensen aan bij zouden dragen. Ik had geen zin in honderden mensen, maar mijn intuïtie had mij bij navraag aangekondigd dat ik erheen moest gaan voor één ontmoeting en die ene ontmoeting is zich nu aan het voltrekken.
Ze is het stamhoofd van de Krenak, zegt ze, het eerste vrouwelijke stamhoofd ooit. Kren betekent kruin en nak aarde. Het verhaal gaat dat de Krenak mensen pats met hun kop op de aarde stuiteren als ze geboren worden, zodat ze meteen weten waar ze beland zijn. Ze gebruiken geen geestverruimende middelen, zegt ze. Ze zijn nog maar met zeshonderd en ze wonen midden in het Amazonewoud aan de Doce-rivier. De rivier die vijf jaar geleden over een afstand van zevenhonderd kilometer verontreinigd is door de mijnindustrie. Ik kan mijn oren niet geloven. Ik weet over welke rivier het gaat. Mijn broer, die geoloog is en troep opruimt in de mijnbouw, was daar indertijd aan het werk gezet en het had hem wanhopig gemaakt.” [… Lees de hele column]

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter