Stratemakeropzeeshow_Aartstaartjes

Wat ik van Aart heb opgestoken

Zo heet de Column over Kunst van deze week, geschreven door Karel Eykman.

“Geef het maar eerlijk toe. Zo hoort het te gaan, want zo ging het altijd. De toneelschrijver levert zijn theatertekst in met regieaanwijzingen en duidelijke dialogen. Prima in orde, niks meer aan doen. De acteur gaat dat goed uit zijn hoofd leren met de juiste intonatie en de bijbehorende gebaren. Mooie voorstelling, groot applaus. Maar als de acteur zich daar nu eens niet aan wil storen en op een eigen manier met de tekst aan de haal gaat? Dan raakt het publiek in de war. Dit hadden ze niet in hun schouwburg verwacht, dit waren ze niet gewend.

Iets dergelijks flikte Aart Staartjes zo’n halve eeuw geleden op televisie. De IKON (toen nog IKOR) had mij gevraagd om bijbelverhalen voor kinderen te schrijven en ik had voorgesteld om Aart te vragen voor de presentatie. Ik had erg mijn best gedaan om zwaarbeladen bijbelteksten zo eenvoudig te vertellen dat ook kinderen het konden begrijpen. Maar Aart deed iets geks met die teksten.” [… lees de hele column …]

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter