Qiu Shihua NewWorks 2013 exhibition view

De stilte van Qiu Shihua

De Column over Kunst van vandaag: De stilte van Qiu Shihua door toneelschrijver en dramaturg Eva Jansen Manenschijn.

“Museum Unter Tage in Bochum blijkt een ondergrondse bunker. Raamloos. Witte steriele ruimtes. Geen andere bezoekers. Stil. Grootse stilte. Mijn blik wordt vastgehouden door een onopvallend schilderij in de hoek. Helemaal wit. Zo lijkt het. Terwijl het schilderij helemaal wit is, lijkt het toch diepte te bezitten. Eenmaal voor het schilderij doet zich een waterige zon voor, een berg, een kronkelpaadje naar de berg toe. Allemaal in wit geschilderd. Het volgende moment is het beeld weg, zie ik alleen een wit vlak. Een landschap doemt op en verdwijnt weer. Het landschap is er en is er niet. Het schilderij is kalm, maar zeer levendig. Boem-boem, boem-boem, een pulserend hart. Dit schilderij schreeuwt niet om aandacht, maar hangt tevreden op zichzelf.  Dit schilderij is prima op zijn gemak in dit museum met zijn imposante stilte. Dit schilderij voedt zich ermee. Ademt stilte in, ademt het weer uit.” [… lees verder …]

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter