Barend_Cornelis_Koekkoek_uitsnedeBosgezicht

Column over een bevallige leugen

Lees de Column over Kunst van deze week: B.C. Koekkoek (1803-1862) door Joep van Helden.

“De eerste kwart eeuw van mijn leven woonde ik in plaatsen langs de oostgrens, waar de beboste heuvels beginnen. Ik heb vaak opgekeken naar bomen en neergekeken over dalen. De zee heb ik weinig gezien.
Mijn lotgenoot in de liefde, een inwoner van de Zuid-Hollandse moerassen en veel-bezoeker van de Zeeuwse eilanden, vindt de beboste heuvels beklemmend, tuttig, Duits, hetzelfde en, als het donker wordt, eng. Ik deel elk van deze typeringen, maar dan voor uitgestrekte, zompige velden en het strand – Duits dankzij het Tourismus.
Mijn deelgenoot van ons levensgeluk voelt zich veilig als ze de vijand op een vlakte kan zien aankomen, ik als ik me verdekt kan opstellen in een dal. Ik loop vast in de blubber, zij tegen een heuvel. We zijn zeer gelukkig.” […lees verder…]

eerlijk DELEN

Share on facebook
Share on twitter